Oportunități economice

Silvicultură – datorită poziției geografice silvicultura este practicată în această zonă, existând o suprafaţă totală a pădurilor de 356,6 ha. Padurile sunt preponderant de gorun carpen, iar restrans putem intalni paduri de stejar, salcam sau alte specii arboricole. Fondul forestier se compune din paduri particulare, composesorat dar si domeniul Romsilva.

Funcţia economică a pădurii este o pârghie importantă a creşterii nivelului de trai şi calităţii vieţii. Pe teritoriul comunei funcţia silvică presupune folosirea insuşirilor naturale intrinseci ale ecosistemelor forestiere în menţinerea şi crearea unui mediu natural specific, de a produce biomasa vegetală şi animală, de a înfrumuseţa peisajul, etc. Aportul ecosistemelor forestiere au rolul cel ma important la menţinerea echilibrelor în natură, acestea constituind o condiţie majoră pentru asigurarea echilibrului economic.

Piscicultură – teritoriul comunei este drenat de râul Valea Dăii (Slatinii) şi de afluentii sai, unde se poate practica pescuitul în bune condiţii. Amenajarile piscicole de pe teritoriul comunei Daia sunt in administrarea firmei DELTA PLUS. Fauna acvatică este bogată şi variată fiind reprezentată de crap, sanger, cosas, novac, scoicar, caras, pe langa asceste specii incercandu-se cultivarea si altora precum salau, stiuca, etc. Productia de peste deserveste atat populatia locala cat si piata.

Industria și comerţul – la nivelul comunei Daia Română își desfasoara activitatea PF-uri, SRL-uri avand ca domeniu de activitate comert şi prestari servicii, alimentatie publica, agricultura, transport, constructii, etc. Ocupația populației este agricultura, exploatările silvice precum şi creşterea animalelor. Exista 11 puncte al caror domeniu de activitate este comertul, 9 puncte a caror activitate se bazează pe construcții (zidarie, zugraveli, finisaje).

Turismul – în comuna Daia Română exista puncte de atractie, care ar putea aduce venituri substantiale atat locuitorilor interesati care doresc sa investeasca in acest domeniu cat si administratiei locale care ar beneficia de pe urma turismului prin contributiile noilor intreprinzatori la bugetul local. Datorită organizării regionale, facilităților fiscale și avantajelor oferite, la nivelul zonei există posibilități multiple de a se investi în turism. Cadrul natural cu valoare deosebita favorizeaza dezvoltarea turismului de agrement. De asemenea se poate dezvolta şi agroturismul. Apropierea de Rapa Rosie și intinderea acesteia pe o mica aparte din comuna constituie avantaje pentru comuna Daia.

Sari la conținut