Populația

Evoluţia cantitativă a populaţiei comunei Daia Română este oglindită de recensămintele efectuate începând din 1910. Înainte de această dată, asupra evoluţiei numerice a populaţiei se pot face estimări legate de informaţiile oferite de documentele istorice şi cartografice.

Rezultatele recensamantului efectuat în 2011, arata ca populatia comunei se ridica la un efectiv de 3093 locuitori, dintre care 2773 lucuiesc efectiv în comuna , iar restul fiind emigranti. Populația se află în scadere față de recensamantul anterior din 2002, când se înregistraseră 3103 de locuitori.

Schimburile de polulaţie dintre o regiune şi alta sau dintre o localitate şi alta reprezintă gradul de atractivitate demografică şi reflectă dezvoltarea sau perspectivele de dezvoltare ale regiunii sau localităţii respective.

Navetismul reprezintă o formă a mişcării migratorii, navetiştii fiind cei care pendulează între locuinţă şi locul de muncă. Navetişti care se deplasează în comună sunt reprezentanţi de ingineri, medici, cadre didactice şi alte categorii de muncitorii calificaţi ce-şi desfăşoara activitatea în cadrul instituţiilor şi unităţilor economice, din comună. În total sosesc zilnic peste 100 persoane din Alba si Sebes sau alte localităţi învecinate, în timp ce deplasarea persoanelor navetiste din comuna înspre aceste orașe sau localităţile învecinate sunt în numar de aproxmativ 500 persoane.

Pentru informații detaliate, vă rugăm accesați Strategia de dezvoltare a Comunei Daia Română pentru perioada 2014-2020

Sari la conținut